Τελευταιες αναρτησεις

>

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Ωράριο εκπαιδευτικών και εκπαίδευση

Οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Α. Μπαλτά για αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών είναι αντιγραφή δηλώσεων του πρώην υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου. Δείγμα ότι «ξεχάστηκαν» γρήγορα οι προεκλογικές δεσμεύσεις για «αύξηση των δαπανών ακόμα και σε περιόδους οικονομικής ένδειας», «επαναλειτουργία σχολικών μονάδων που καταργήθηκαν», «οικονομική αναβάθμιση εκπαιδευτικών», «επαναφορά - μείωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών», «εφαρμογή του ανώτατου ορίου των 25 μαθητών ανά τμήμα στη Δευτεροβάθμια και μεσοπρόθεσμα των 20 μαθητών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση», ακόμα και οι μετεκλογικές υποσχέσεις για διορισμό 2.000-3.000 εκπαιδευτικών. Ολα αποδείχτηκαν σχήματα λόγου, μνημεία πολιτικού αμοραλισμού και αγυρτείας προς άγραν ψήφων.
Η μνημονιακή μετάλλαξη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κρατά δεμένο στην κλίνη του μνημονιακού Προκρούστη των περικοπών και των μηδενικών διορισμών το δημόσιο σχολείο. Με τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης στο 1,8% μέχρι το 2018 βάσει του ΑΤΜ (Αριστερού Τρίτου Μνημονίου). Επιλέγεται μια εμβαλωματική «λύση» της αύξησης του ωραρίου για να «καλυφθούν» 27.000 κενά μόλις έναν μήνα πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς! Μία «λύση» δοκιμασμένη με καταστροφικά αποτελέσματα πριν από τρία χρόνια. Αποδείχτηκε περίτρανα ότι οι άθλιες συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τις συνθήκες μάθησης των μαθητών.
Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης η πλειονότητα των εκπαιδευτικών απασχολείται ενεργά με τη διδασκαλία μαθητών από 18 έως 20 ώρες. Αλλωστε, σύμφωνα με έρευνα της UNESCO προκύπτει ότι μία ώρα εργασίας των εκπαιδευτικών ισοδυναμεί με τέσσερις άλλων κλάδων εργαζομένων. Αρα ένα εβδομαδιαίο διδακτικό ωράριο 23 ωρών ισοδυναμεί με 92 ώρες!

Στην Ελλάδα του 2015 υπάρχουν εκπαιδευτικοί που διδάσκουν και μετακινούνται ακόμα και σε 6-7 σχολεία και από το ένα χωριό στο άλλο, διανύοντας ατέλειωτα χιλιόμετρα! Για έναν γλίσχρο μισθό, που ισοδυναμεί μόλις με το 58% του μέσου όρου των χωρών της Ευρώπης. Τον «οβολόν τους για να ξεπεραστεί η κρίση» τον έχουν καταθέσει και με το παραπάνω οι εκπαιδευτικοί. Με την απώλεια τουλάχιστον τεσσάρων μισθών και περικομμένα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, ζώντας με μισθούς κάτω από τα όρια της επιβίωσης, με μισθό πρωτοδιόριστου εκπαιδευτικού στα 670 ευρώ.
Οσο πιο αντίξοες είναι οι οικονομικές συνθήκες, τόσο πιο επίπονο γίνεται το εκπαιδευτικό έργο. Αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς ο μαθητικός πληθυσμό που αδυνατεί να παρακολουθήσει ουσιαστικά την εκπαιδευτική διαδικασία.
ethnos.gr